Jeg er natteravn. Sent i seng og alt for tidligt op. Vi er usunde og forkorter vores liv i processen, men det er det hele værd. Nætterne er så uimodståelige.

Trods computerskærmens blå lys, TV’et og de dæmpede rustikke lamper, føles stuen mørk og stille. I går er blevet til i dag, og jeg sidder midt i det hele som en skygge, skrivende, tilbagelænet, tilsyneladende passiv, men med hyperaktivt indre. Resten af huset sover, hvilket er med til at skabe den særlige stemning. Øjnene løber i grus, selvom kontaktlinserne for længst er taget ud. Mit modne syn kan ikke fokusere både nært og fjernt gennem bløde endagslinser. Flerstyrke? Nej tak, så må fjernsynet være sløret for en tid, det er alligevel bare baggrundsflimmer.

Livet sker på computeren lige nu, mens natten langsomt bevæger sig hen i længere timer. Selvom det blå lys holder mig vågen, kunne jeg sikkert sagtens sove, men det er nu; lige nu at inspirationen er på sit højeste.

Man siger at intelligente mennesker går sent i seng fordi de store tanker kommer om natten. Jeg tog engang en IQ-test sammen med min klasse. Jeg scorede allerhøjest, men det var på handelsskolen, så jeg ved ikke om det gælder. Måske er jeg mest bare B-menneske.

Min telefon er i øvrigt også med i seancen, den står for Youtube. Den har en særlig evne til at rive mig gennem glemte minder når de gamle helte dukker op på playlisten:

Pearl Jam – Alive. … Tjekker lige efter, jo den er god nok. Jeg er stadig i live her klokken to-nul-dut. Jeg har før frygtet at gå i seng og aldrig at vågne op igen, men i dag er det ikke derfor jeg svæver gennem natten som søvnløs.

Alice in chains – Down in a Hole. Jeg er ikke deprimeret lige nu, jeg er faktisk næsten lykkelig, modsat forsangeren Layne Staley som døde af overdosis. Mørk historie. Det kommer i øvrigt aldrig til at ske for mig, for min medicin er lige her, tastaturet som klikker så nydeligt under mine fingerspidser mens alle andre rejste til drømmeland. Gid jeg dog bare kunne finde på noget mere interessant end tilfældige ord sat sammen i et word-dokument.

Tjekker min puls igen, min brystkasse er en smule snøret sammen, men det er måske på grund af den sidste slurk kaffe, jeg egentlig burde have efterladt dér på sofabordet.

Gotye – Somebody that I Used to Know. Det er så ikke en af heltene, men straks flyver tankerne alligevel til alle dem der har krydset min vej gennem livet. Der er mange. Mange som satte aftryk, og som jeg sikkert også fik sat mit mærke på. Der var enkelte jeg kun strejfede, og så var der dem der nok aldrig rigtig forsvandt igen, men det er ok… Jeg blev formet af andre mennesker, og mine egne valg.

Et gennemsnitsmenneske møder 80.000 mennesker i sin livsbane, så ét eller andet indtryk har jeg nok gjort. Tror nu ikke at jeg har mødt dem allesammen endnu. Der er flere derude, og det giver mig en slags ro.

Blind Melon – No Rain, endnu en forsanger med overdosis. Jeg sidder og bliver lidt taknemmelig over at jeg alligevel ikke fulgte musikkarrieren til ende. Men det trækker i mig, og stikker lidt dybt inderst inde, når jeg hører en livsprøvet stemme over en vrælende guitar. Jeg ved ikke om jeg kunne have holdt til det. Cannabissen og stofferne som var tydelige omkring mig, men som det alligevel lykkedes mig at styre udenom… Alkohol og smøger, not so much… For ikke at tale om berømmelsen. Jeg kender mig selv nu, det kunne nemt have steget mig til hovedet, og måske gjorde det også lidt.

Det passer ikke i øvrigt; No Rain… Det regner en del udenfor, hvilket bare bidrager til stemningen i den dunkle stue, her henad klokken tre.

Jeg tager en pause, rejser mig og må erkende at jeg har siddet i samme stilling alt for længe. Jeg halter lidt forstyrret rundt i huset og tjekker op på familien som sover så fint rundt omkring i værelserne. Fra hamster til kone, angstplaget til teenageforstyrret; alle sammen.

Jeg vender tilbage til skriverierne, mens Natholdet flakser rundt på fjernsynet i baggrunden, skruet ned på tre. En myg er også blevet tiltrukket af min skærm, og efterlader en slimet klat lige under linje femten hvor den mødte min tommeltot.

Jeg scroller gennem playlisten igen, down memory lane.

The Smashing Pumpkins – 1979. Marias fødeår. Jeg er velsignet. Vejen kan gå mange steder hen, men ikke alene. Vi går sammen, altid. En sær historie, hvordan vores krøllede livsveje mødte hinandens, og kom til at følges ad, trods omveje og biveje. Vejen er egentlig ikke mindre krøllet nu, men i det mindste er der kun én.

R.E.M. – Losing my Religion. Endnu en ting der ikke kommer til at ske. Jeg kan miste meget, men ikke troen. Mit liv ville ikke være det samme uden. Mange tænker at troen begrænser og kontrollerer os. For mig; tværtimod. Verden og tilværelsen bliver bare større, og jeg forvandles mere og mere, i en god retning. Der er tre ting der består: Tro, håb og kærlighed, og størst er kærligheden. Hvis vi lærer at elske, -sådan rigtig elske, så gør det en forskel. Forelskelse er psykologi, begær er kemi, men kærlighed – Sand kærlighed er Guddommelig. Vi møder slet ikke verden og vores medmennesker til fulde, uden dén kærlighed. Så, bliver mit liv begrænset af min tro? Aldrig…

Radiohead – No Surprises. Tja, det er vel det man stiler efter når man giver efter for den småborgerlige middelmådighed – leverpostej og Berlingo, men indimellem invaderer overraskelserne alligevel Suburbia (disturbia). Selvom det ofte er ubehageligt, er det også det der forhindrer os i at blive sindssyge i middelmådighedens ubønhørlige sump. Træterrasser og nyt køkken er jo ikke målet i sig selv. Det lukker os om os selv, og lukker andre ude. Kunne du ikke have brugt de trehundredetusind kroner bedre? Jeg tror det… Det er dét med den kærlighed igen. Måske har jeg stadig ikke helt forstået det.

deftones – Change. Det er dét vi vil ha’! Forandring. Der er noget vi må ændre. Vi må løftes over det forstadskvælende, vatindpakkede copy/pastel-liv som kvæler os langsomt i Rockwool og elregninger. Hvad er det der løfter os fra denne sump? Hvad er det der gør os anderledes? …. Kærligheden!! Så fat det dog! ”Kærligheden skal blive kold hos de fleste” står der i Mattæusevangeliet 24:12, er det dét der er ved at ske? Og når nu jeg ved det, så må jeg vel også kunne gøre noget for at være en af dem der holder kærligheden varm. Ikke? Tankerne bevæger sig lidt for dybt nu, her kort før daggry.

Mike Shinoda – Lift Off. Der er kun tilbage at gøre det. Cruise ud i livet og gøre en forskel. Ikke fordi vi selv skal æres, eller for at undgå følelsen af det forspildte liv. Mest bare fordi kærligheden er størst, og hvis vi ikke allerede kender den, så må vi jo henvende os til Ham der opfandt den. Den største kunstner der formede det hele efter sin egen krøllede hjerne. Det er immervæk godt håndværk!

Det er sent, og playlisten er i øvrigt også begyndt at gentage sig selv. Jeg strækker mig lidt og gaber, det er på tide at gå i seng. I morgen er atter en nat.

Følg og like: